Onder de loep: Renault Twizy

RM.Design- Het is dé stadsauto van de toekomst aldus Renault. Een elektrische auto hoeft niet suf te zijn, dat bewijzen ze met dit ontwerp. Om deze scooter met dak te kunnen rijden is er een aardig portie lef voor nodig. Zijn gedurfde concept met rood als basiskleur valt de Twizy op. Het is een smal voertuig waardoor er gemakkelijker door de stad heen kan. Onder en achteren is ruimte voor bagage.  Er is plaats voor twee personen, één voor en de ander zit achter de de bestuurder. Het scooteridee wordt dan extra benadrukt en veiligere postie dan naast elkaar. In totaal komen er twee versies op de markt, een 80 km/h en een  45 km/h versie. Voor de snelweg dus niet echt geschikt, of heel graag bumper aan bumper bij een vrachtwagen of aanhangertje willen zitten. De 45 km/h Twizy is met een brommercertificaat te berijden, dus vanaf 16 jaar.

Een slimme truc van de Fransen is om deze zo licht mogelijk te maken, de auto komt op een totaalgewicht van slechts 450 kg. Meer autofabrikanten mogen downsizen met het gewicht van auto’s, worden zwaarder en zwaarder. De ‘kale’versie is zonder deuren, dus de zijkant is dan helemaal open, net zoals een scooter. Er zijn zijdeuren te bestellen, daarvoor moet wel betaald worden.  De spiegels zullen op de productieversie veranderd worden. Bij de verkoop van de auto komt er maandelijks een lease bedrag van 49 euro per maand erbij voor de huur van de accu. Berekend op 36 maanden, 7.500 km/jaar. De prijzen van de Twizy gaan maximaal tot de € 10.000 euro. Vanuit huis krijgt hij al automatische reductie mee.

Mijn mening: Een heel leuk gedurfd karretje, wordt gelijk ook zijn zwakte. Wordt het top of flop? In echte metropolen zal hij echt een uitvinding zijn. Hier zijn tussen de steden door 100 km/h stukken begeven en snelwegen. In de auto zelf kun je gelijk zien wat de wielen doen.

KTM, Opel en Audi zijn ook met 1 persoons voertuigen bezig. Het proefballonetje van Audi lijkt een kart. De wielen zitten helemaal aan de buitenkant. Opel zit in zwaar weer,  zal mij benieuwen of zij snel met een dergelijk voertuig komen.

4 thoughts on “Onder de loep: Renault Twizy

    1. Ja er is een 45 km model wat als brommobiel wordt gezien. De andere modellen zijn ‘auto’s’.
      Ik zou zelf ook niet zeggen dat het ding heel veilig kan zijn op de snelweg.

  1. De meeste vrachtwagens rijden rond de 90 km/h op de snelweg, het overige verkeer veel harder. Dus alleen provinciale wegen en midden in de stad zou je met dit voertuig kunnen rijden.
    Het is echt een voertuig voor de grote steden.

    1. Nou dat is niet waar, want officieel mag je er de autosnelweg mee op, aangezien de Twizy meer als 400kg weegt een passagiersruimte heeft en harder als 70km/u gaat. Niet dat het heel verstandig is, maar dat is iets anders

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *