Audi R18

RM.Design- Audi bereidt zich helemaal voor op Le Mans. Ze kunnen niet om Peugeot heen, daarom zetten ze zich nu volop in met de R18. In 2009 zijn ze er al mee bezig. Het moet een coupé worden, zo met voordelen voor de aerodynamica. De dagverlichting is nu ook doorgedrongen op racewagens zoals deze, als de LEDS branden verwijzen ze naar de nummer 1 positie. In deze auto ligt een 3.7 TDI V6, er zijn kleinere motoren voorgeschreven door de organisatie. Het moet de ideale combinatie worden voor zuinigheid en prestatie. Het chassis wordt een uit carbonfiber monocoque gegoten. Hierdoor wordt hij stijver en lichter.  De racewagen voor Le Mans 2011

One thought on “Audi R18

  1. Ik denk dat U een te simpele voorstelling van zaken geeft ! ( het chassis word uit een stuk gegoten ) ?

    Ten eerste komt er veel meer voor kijken , en is gieten totaal niet aan de orde ! carbon fibre word geleverd op twee manieren , 1: in geweven doek ( 101 variatie,s mogelijk ) 2 : in rechte strengen van diverse lengten of in prepregs ( is voor geimpregneerd met kunsthars )
    Daarna volgt er een heel handmatig gebeuren, de prepregs of strengen moeten volgens een vooraf bepaalde methode in een lamineermal geplaats worden tot de vereiste belegging is volbracht ! daarna volgt er een uithardings sessie in een autoklaaf , en daarna word de monoque gelost en verder bewerkt zodat alle delen van de racewagen gemonteerd kunnen worden !
    Deze gehele fase kan wel enige honderen uren in beslag nemen , vandaar dat de kosten van een carbon monoque zo hoog zijn. !1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *