Formule 1 Update: 16-11-2009

Terwijl wij lekker bezig waren met de IAA in Frankfurt zijn er blijkbaar ook nog de nodige andere dingen in de wereld gebeurd. Onder andere in het circus dat we Formule 1 noemen. Zo zijn de teambaas en hoofdingenieur van Renault ontslagen, keert Lotus defintief terug in 2010 en is het team van BMW-Sauber verkocht.

Renault ontslaat Flavio Briatore en Pat Symonds
Vandaag is bekend geworden dat Renault teambaas Flavio Briatore en hoofdingenieur Pat Symonds aan de kant heeft geschoven. Waarom? Omdat Nelson Piquet Jr. vorig jaar tijdens de GP van Singapore met opzet moest crashen zodat Fernando Alonso zou winnen! Renault geeft dus toe dat de geruchten kloppen. Op 21 september moet Renault zich verantwoorden tijdens een hoorzitting van de World Motor Sport Council. En neem maar van mij aan dat de straf voor het opzettelijk vervalsen van een raceuitslag niet mals zal zijn. Het is zelfs mogelijk dat Renault uit de F1 wordt gegooid! (via: autosport.com)

Lotus keert terug in 2010
En om precies te zijn: de naam Lotus keert terug in 2010. Want het 13e team dat volgend jaar mee zal doen aan het kampioenschap F1 mag dan wel Lotus F1 heten, het heeft weinig met het legendarische merk te maken. Het team wordt namelijke Maleisisch! Zoals je misschien wel weet is de Maleisische autofabrikant Proton eigenaar van Lotus en Proton heeft dus samen met de Maleisische overheid en de eigenaar van Air Asia het team opgezet. In eerste instantie is het team gevestigd in Norfolk (Engeland), maar op termijn moet het team verhuizen naar het circuit van Sepang. De premier van Maleisie had het volgende te zeggen over het team:

“It will all be made in Malaysia, and made by Malaysians,” he said, adding that even the pit crew will be made up of Malaysians despite being led by the British F1 technical expert Mike Gascoyne.

BMW-Sauber verkocht aan Qadbak
Het Zwitserse BMW-Sauber team is verkocht aan de Zwitserse investeringsmaatschappij Qadbak Investments. Deze investeringsmaatschappij is eigendom van families uit het Midden-Oosten en Europa. En onlangs kochten ze ook nog voetbalclub Notts County. Er zou naar verluid 80 miljoen euro betaald zijn voor het team. Een ‘probleem’ is wel dat de FIA in eerste instantie heeft aangegeven dat er volgend jaar maar 13 teams mogen deelnemen aan het kampioenschap. En op dit moment is BMW-Sauber/Qadbak nummertje 14, maar gelukkig heeft de FIA gister al gezegd dat ze er alles aan gaan doen om volgend jaar 14 teams op de grid te krijgen. Het team gaat naar alle waarschijnlijkheid trouwens gebruik maken van Ferrari motoren.

En als Renault door de FIA uit het kampioenschap wordt gegooid is er helemaal geen probleem voor Qadbak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *