Formule 1: Grand Prix van Turkije

Ja, ja, ja weer is een keertje een Formule 1 race zonder Button op Pole. Dit is de Formule 1 van Turkije. Op Istanbul Park.

Dit keer was Vettel die het nummertje 1 achter zijn naam had. Jenson Button en Barichello stonden achter hem. Vettel en Button kwamen goed weg. Maar Barchello had een poepstart en lag daarna meteen achteraan. Vettel kwam met overstuur bocht 9 uit en moet van zijn gas, daarom kon Button hem voorbij en was hij weer eerste. Webber had intussen Trulli gepakt en lag 3e. Kubica probeert Alonso te pakken en Raikkonen valt naar achteren naar de 9e tijd. Barichello ligt al 12e net achter Kovalainen. Button maakt zijn leiding sterker door flink van Vettel weg te rijden. En in de 5e ronde gaat Fisichella de pits in en hij ligt eruit uit. Barrichello en Kovalainen hebben flinke gevechten maar de snellere Barrichello kan niet voorbij Kovalainen omdat hij zijn KERS gebruikt. In de 9e ronde probeert Barrichello het weer in bocht 9 maar raakt met zijn voorwiel Kovalainens achterwiel en spint. Het gaat steeds slechter met Barichello en rijd nu op de 17e plaats. 10 rondjes later gaat hij Barrichello voorbij. En de volgende op Barrichello’s lijstje is Piquet, maar dat is ook niet zo makkelijk want hij heeft ook KERS. Maar Piquet glijd een beetje weg en Barichello kan hem voorbij. Button is onder tussen flink aan het stampen en heeft nu 4 seconden op Vettel. Barichello is op weg naar Sutil maar zegt via de radio dat zijn 7e versnelling niet werkt. In de 13e ronde raakt Barrichello Sutil en alsof het er nog wel bij kan is zijn voorvleugel kapot. Barrichello pit vanaf de 15e plaats en neemt de primetire. Maar er ging iets niet goed bij een van zijn voorbanden. Alonso komt in de 15e ronde naar binnen. Vettel komt een rondje later naar binnen. Alonso komt terug als 14e en zit achter Fischella vast. Vettel was lekker snel en is weer terug op de baan op de 6e plaats. In rondje 17 komt Trulli binnen. En ook Button komt vanuit leidende positie binnen. Massa en Webber pitten in rondje achtien, maar bij Massa ging het niet zo best met de hardere band. Rosberg kom een rondje later binnen net zoals Kubica. Kovalainen die komt binnen in zijn McLaren in rondje nummer 20. Doordat er veel mensen pitten is Nakajima ineens 5e en Trulli komt binnen maar mist zijn pitstopplek en dat kost hem weer een plekje in de race. Vettel is nu flink aan het stampen en komt steeds dichter bij met halve secondes! Sutil pit nu ook. Het is nu de vraag of Vettel 2 stops maakt of toch 3. Hamilton gaat Raikkonen voorbij in bocht 1 maar het is maar voor 13e plaats. In rondje 24 is het nog maar 1 seconden verschil tussen Button en Vettel, maar toch komt hij hem niet voorbij. De rookie Buemi gaat nu in rondje 26 pitten. Nakajima komt in rondje 27 binnen en vooraan zit Vettel bijna in de vleugel van Button. Vettel moet in rondje 29 weer naar binnen en staat jammer genoeg op een 3 pitsstrategie. In rondje 30 pit ook Heidfeld die je eigenlijk maar weinig ziet vandaag. Glock pit nu op rondje 31. Button gaat nu lekker maar hoe goed het eerder ging met Vettel hoe slecht het nu gaat. Want Button rijd steeds verder weg. In rondje 32 maar Piquet zijn pitstop. Hamilton pit een rondje later vanuit de 10e plaats. Piquet en Hamilton hadden een prachtig gevecht en Piquet komt Hamilton voorbij wat Hamilton zeker veel pijn zal doen. Alonso word vertelt dat hij Kubica voorbij moet of er flink achter vandaan moest blijven omdat zijn motor door de te warme lucht die van de wagen van Kubica komt kan opblazen. Sutil komt in de ronde 37 vanuit de 14e positie binnen. En Hamilton word nu door Buemi ingehaald, want hij is langzaam op de zachte band en het zware gewicht van zijn auto. Barrichello komt in rondje 40 binnen vanuit zijn slechtste positie dit jaar plaats nummertje 14. Alonso komt in rondje 41 binnen en Rosberg komt met hem mee. Button is lekker bezig en heeft een gat van 20 seconden op Webber en zit weer in cruising-mode. Massa komt in rondje 43 voor de laatste keer binnen en ook Button, Kovalainen en Buemi komen met hem mee. Button ligt nog maar 8 seconden voor op Vettel maar Vettel moet nog een keertje pitten. Webber maakt samen met Trulli een pitstop. En Nakajima is ook mee, maar zijn linker voorwiel wil niet op de wagen en staat 43 seconden binnen. Trulli verliesd nu een plaatsje aan Rosberg en Heidfeld komt in dat rondje 46 ook binnen. Kubica heeft zicht op punt met in zijn nek Raikkonen. Glock heeft Rosberg ingehaald voor de 5e plaats, maar Glock moet in rondje 48 samen met Piquet naar binnen. Vettel moet in rondje 49 voor de laatste keer naar binnen en zijn race is bekeken op een 1e plaats. Waar het ook is voor bekeken is de pechvogel van de dag: Rubens Barichello, want hij valt uit. Vettel probeert maar kan niet voorbij zijn team maat Webber en blijft op de 3e plaats. In de laatste ronden zijn Kubica en Glock nog flink in gevecht voor de 7e plaats maar Glock weet Kubica weg te houden. En Button wint voor de 6e keer dit jaar een race. En op het podium staat een treedje lager Webber en een beetje jammer toch wel want zijn strategie gooide roet in het eten: Vettel. Kubica heeft het laatste puntje en Raikkonen grijpt er net langs.

Coureur Nat Nr Team Tijd/Achter
1 Jenson Button ENG 20 Brawn – Mercedes 1.26.24,848
2 Mark Webber AUS 14 RedBull – Renault + 6,714
3 Sebastian Vettel DUI 15 RedBull – Renault + 7,461
4 Jarno Trulli ITA 9 Toyota + 27,843
5 Nico Rosberg DUI 16 Williams – Toyota + 31,539
6 Felipe Massa BRA 3 Ferrari + 39,996
7 Robert Kubica POL 5 BMW Sauber + 46,247
8 Timo Glock DUI 10 Toyota + 46,959
9 Kimi Räikkönen FIN 4 Ferrari + 50,246
10 Fernando Alonso SPA 7 Renault + 1.02,420
11 Nick Heidfeld DUI 6 BMW Sauber + 1.04,327
12 Kazuki Nakajima JAP 17 Williams – Toyota + 1.06,376
13 Lewis Hamilton ENG 1 McLaren – Mercedes + 1.20,454
14 Heikki Kovalainen FIN 2 McLaren – Mercedes +  1 ronde
15 Sebastien Buemi ZWI 12 Toro Rosso – Ferrari +  1 ronde
16 Nelsinho Piquet BRA 8 Renault +  1 ronde
17 Adrian Sutil DUI 18 Force India – Mercedes +  1 ronde
18 Sebastien Bourdais FRA 11 Toro Rosso – Ferrari +  1 ronde
r Rubens Barrichello BRA 21 Brawn – Mercedes + 11 ronden
r Giancarlo Fisichella ITA 19 Force India – Mercedes + 54 ronden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *