Formule 1: Grand Prix van China

Dit weekend was er weer de 3e race van de kalender. Dit keer in China.

Waar we vorig weekend eindigden we met de Safety Car, en nu voor de verandering beginnen we er dit weekend mee. Sebastian Vettel start vanaf plaats 1, gevolgd door Fernando Alonso en Mark Webber. Het tot nu toe winnende team Brawn GP kwam niet verder dan de vierde en vijfde positie.

Voor aanvang van de race besluiten Timi Glock en Robert Kubica om vanuit de pits te starten. In de ronden achter de Safety Car raken Felipe Massa, Adrian Sutil en Kimi Raikkonen nog even van de baan. Massa en Raikkonen verliezen geen posities, Sutil daarentegen wel, en dan nog wel aan zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella. De ronde daarna komt Sutil binnen voor nieuwe banden. Rosberg en Alonso komen ook nog binnen voor een pitstop en komen als laatsten terug op de baan terug. In ronde 8 komt de Safety Car eindelijk naar binnen.

Iedereen komt goed weg, maar Raikkonen wordt al snel ingehaald door Lewis Hamilton en wordt daarna direct onder druk gezet door Sebastien Buemi. Raikkonen wordt een rondje later ook door Buemi gepakt, en hij moet ook zijn meerdere herkennen in Massa. Heidfeld gaat wijd en verliest drie posities. Hamilton lijkt ontketent te zijn, maar toch spint en hij valt terug naar de negende plaats.

Mark Webber is de eerste die een pitstop maakt na het binnenkomen van de Safety Car. De volgende ronde komt Vettel binnen en liggen de beide Brawns aan kop. Jarno Trulli rijdt erg langzaam op de baan, en Kubica zag Trulli’s achterkant van wel heel dichtbij, daardoor valt Trulli uit. Ook Buemi denkt even dat hij in de botsauto’s zit en geeft Vettel’s Red Bull een tikje tegen de achterkant. De Safety Car wordt wederom naar buiten gebracht. De Brawns komen binnen en Felipe Massa valt uit door een mechanisch probleem.

Als de Safety Car in ronde 22 weer naar binnen gaat leidt Vettel voor Button en Webber. Hamilton zit dicht achter Raikkonen en pakt hem kort daarna voor de derde keer in deze race. Daardoor verovert hij de vierde positie. Vettel lijkt zich in een andere wereld te bevinden. Hij rijdt snel en makkelijk weg bij Button. Glock rijdt kort daarna rond met een kapotte voorvleugel en komt binnen voor een nieuwe. Nakajima gaat nog even grashappen en raakt een plekje kwijt aan Bourdais. Kort daarna raakt Piquet net als vorig jaar van de baan en komt in een spin en ramt een bord aan de zijkant van de baan. Na wat gestoei met de auto rijdt hij naar de pits voor een nieuwe voorvleugel. Webber komt steeds dichter bij de Brawn van Button in de buurt en haalt hem uiteindelijk in ronde 30 in, Button pakt de positie een ronde later terug, en is hem een paar bochten later weer kwijt.

In ronde 32 komt Kazuki Nakajima binnen en begint daarmee de tweede sessie van pitstops. Hamilton verruilt zijn vierde positie tegen nieuwe banden en brandstof en komt terug als achtste weer op de baan. Vettel komt in ronde 37 binnen, staat 9,2 seconden stil en komt net achter Button terug de baan op. Niet kort daarna spint Alonso van de baan, maar hij kan doorgaan. Vier ronden na zijn pitstop haalt Vettel Button weer in, en is wederom de leider in de wedstrijd. Nakajima komt opnieuw binnen en ook Rosberg komt daarna binnen. Rosberg wisselt naar de intermediates. Ook Button komt binnen, en komt terug als vierde op de baan, achter teamgenoot Barrichello. Kort daarna komt Barrichello ook binnen en komt terug op de baan achter Buemi op de vijfde positie. Niet lang daarna komt Nakajima weer binnen, maar rijdt de garage in. Zijn race is over. Ook Piquet moet nog een pitstop maken, hij rijdt de pits in, mist zijn rempunt en spint. Nog een kapotte voorvleugel voor Renault.

In de laatste ronden gaat het niet goed met Hamilton. Hij schiet naast de baan waardoor Heikki Kovalainen zijn positie kan overnemen. Even later spint hij opnieuw en daardoor kan ook Adrian Sutil er voorbij. Ook Rosberg gaat nog van de baan met zijn intermediates en komt daarna binnen voor nieuwe banden. Zijn gok met intermediates heeft niet gewerkt en hij gaat terug naar de full wets. Vijf ronden voor het vallen van de vlag valt de goede race van Sutil in het water. Hij heeft last van aquaplaning, spint en komt heel hard in de muur terecht. Voor Buemi is dat een goede zaak, hij ligt nu achtste, dus in de punten. In de laatste ronde, met een voorsprong van meer dan 10 seconden op Webber, geeft Vettel wat gas terug en wint de race. Webber komt als tweede over de streep gevolgd door de Braws en de Mclarens.

Coureur Team Tijd
1. Vettel Red Bull-Renault 56 ronden
2. Webber Red Bull-Renault + 10,870
3. Button Brawn + 44,975
4. Barrichello Brawn + 1:03.704
5. Kovalainen Mclaren-Mercedes + 1:05.102
6. Hamilton McLaren-Mercedes + 1:11.866
7. Glock Toyota + 1:14.476
8. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1:16.439
9. Alonso Renault + 1:24.309
10. Raikkonen Ferrari + 1:31.750
11. Bourdais Toro Rosso-Ferrari + 1:34.156
12. Heidfeld BMW + 1:35.834
13. Kubica BMW + 1:46.853
14. Fisichella Force India-Mercedes + 1 ronde
15. Rosberg Williams-Toyota + 1 ronde
16. Piquet Renault + 2 ronden

Snelste ronde: Barrichello 1:52.592

Uitgevallen:

Coureur Team Ronde
Trulli Toyota 18
Massa Ferrari 21
Nakajima Williams-Toyota 45
Sutil Force India-Mercedes 51

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *