Formule 1: Grand Prix van Bahrein

Vorige week een gehele regenrace in China en daarvoor een race die halverwege was gestopt. Wat zou er deze keer weer gebeuren. Ik zou je nu alvast zeggen geen regen. Dit is de samenvatting van de Grand Prix van Bahrein

Na een mooie kwalificatie van zaterdag mocht weer een ander team op de eerste rij plaats nemen. Dit keer was dat Toyota. Achter de Toyota staan de winnaars van de vorige races: Vettel en Button. Sutil had zich als 16e gekwalificeerd maar had Webben geblokkeerd en mocht van de 19e plaats vertrekken.

Eindelijk gingen de lichten op groen en begon de race in Bahrein. Beide Toyota’s komen goed weg, maar Glock beter dan Trulli. Vettel word ingehaald door Jenson Button en ook Lewis Hamilton haalt hem in, dat eigenlijk niet zo gek is want Vettel was enorm zwaar. Hamilton pakt Button ook eventjes en gaat vlak achter Trulli de eerste bocht in. Hij probeert de druk bij Trulli wat te gaan verhogen, maar het lukt niet. Hij blijft op de derde postitie rondrijden. Daarna komen 4 mensen de pit in voor een nieuwe neus. Kubica moest wel want die was door zijn teamgenoot eraf gereden, maar de rest had dat niet.

De eerste echte pitstop is zoals verwacht van een van de Toyota’s. En wel die van Glock. Hij komt binnen vanuit de 1e plaats en komt als negende weer terug op de baan, net achter Nico Rosberg. Door Glock’s pitstop mag Trulli eventjes als 1e door blijven rijden, maar hij komt ook binnen en komt net voor Alonso de baan weer op. Alonso neemt zijn plaats meteen weer terug. In de 15e ronde komt Button vanaf plaats 1 samen met Hamilton binnen. Ze blijven allebei op de zachte band rijden. Na een aantal ronden van frustratie van de Barrichello weet hij Piquet toch voor bij te rijden. In rondje 20 komt Vettel ook binnen en komt weer terug als vierde, net achter Trulli, maar voor Glock. Ook Kimi Raikkonen mag voor het eerst in het seizoen een keertje aan de leiding rijden. Tot hij zijn pitstop de ronde erna maakt. Hij komt na zijn stop terug als achtste. Piquet komt in rondje 24 ook binnen.

Na de pitstops is er direct een ‘gevecht’ aan de gang met Trulli, Vettel en Hamilton voor plaats 2. Barrichello komt ook steeds dichterbij deze groep, maar besluit om de pits in te rijden. Daardoor valt hij terug achter alweer een Renault en deze keer achter Alonso op de achtste plek. In de ronden daarna krijgt Button een steedst groter gat tussen hem en Trulli.

Bij de volgenden serie pitstop mag Nakajima beginnen. Hij komt van de een na laatste plaats naar binnen en komt al laatste de baan weer op. Daarna komt Glock weer naar binnen en kiest voor de zachte banden en komt achter Piquet weer terug. Nadat Button zijn banden heeft gewisseld komen Hamilton, Trulli en Heidfeld binnen. Trulli weet na zijn pitstop voor Hamilton te blijven. Niet lang daarna mist Barrichello zijn apex en dan pakt Trulli zijn plaats af. Vettel komt na een ronde aan de leiding ook naar binnen en komt achter Trulli weer terug op de 3e plaats. Raikkonen maakt zijn pitstop in de 44e ronden en kiest voor de harde banden. Hij komt achter Glock terecht als 8ste, mar dat laat hij niet gebeuren en pakt de 7e plaats af van Glock. Dat laat Glock niet gebeuren en gaat in de aanval, maar verremt zich en kan weer opnieuw beginnen. In de tussentijd spint Kubica een keertje, maar hij ligt 18e en 19e is net zo slecht. In de laatste ronden valt de eerste auto uit. Het is Nakajima. Massa moet in dit seizoen voortaan vechten met de Force India’s en duwt bijna Giancarlo Fisichella en zichzelf van de baan. In de allelaatste ronde komt Button voor de derde keer dit seizoen als eerste over de streep, Vettel als tweede en Trulli als derde. Met Raikkonen’s 6e plek weet Ferrari eindelijk haar eerste punten van het seizone te scoren. En wel 3 punten!

Coureur Team Tijd
1. Button Brawn GP 1.31:48.182
2. Vettel Red Bull-Renault + 7.187
3. Trulli Toyota + 9.170
4. Hamilton McLaren-Mercedes + 22.096
5. Barrichello Brawn GP + 37.779
6. Raikkonen Ferrari + 42.057
7. Glock Toyota + 42.880
8. Alonso Renault + 52.775
9. Rosberg Williams-Toyota + 58.198
10. Piquet Renault + 1:05.149
11. Webber Red Bull-Renault + 1:07.641
12. Kovalainen Mclaren-Mercedes + 1:17.824
13. Bourdais Toro Rosso-Ferrari + 1:18.805
14. Massa Ferrari + 1 ronde
15. Fisichella Force India-Mercedes + 1 ronde
16. Sutil Force India-Mercedes + 1 ronde
17. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1 ronde
18. Kubica BMW + 1 ronde
19. Heidfeld BMW + 1 ronde

Snelste ronde: Trulli 1:34.556

Uitgevallen:

Coureur Team Ronde
Nakajima Williams-Toyota 49

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *